Oranje actief op Koningsdag 2017

U bent hier

Op donderdag 27 april was het zover: Koningsdag. Voor Oranje en Jong Oranje het officiele startschot van het seizoen. Beide orkest hebben zich van hun beste kant laten zien.

's Ochtendsvroeg om 6:45 uur kwamen de leden van Oranje en Jong Oranje samen om traditiegetrouw Koningsdag te openen met het Wilhelmus en de reveille. Een prachtige traditie die wij trots zullen voortzetten, al is het toch ook best vroeg.

Tijdens het opstellen voor het clubgebouw werd al snel duidelijk dat het een koude ochtend ging worden, maar niets is minder waar. Na een half uurtje lopen en spelen brak de zon door en werden de eerste zweetdruppeltjes zichtbaar. De leden begonnen de ontwaken en uiteindelijk kwam iedereen met een voldaan gevoel terug bij het clubgebouw, waar een heerlijk ontbijt stond te wachten voor alle leden en vrijwilligers.

Jubilarissen

Na enkele broodjes en een kopje koffie nam voorzitter Wilko van den Brink het woord en werden de jubilarissen in het zonnetje gezet. Dit jaar ontvingen Sjaak Beens en Jordi Fuite een speldje vanwege hun 12,5 jarig lidmaatschap bij Oranje. 

Sjaak zet zich al jaren in voor Oranje en heeft in alle jaren verschillende functies bekleed, zoals bestuurslid en lid van de instrumentencommissie. Ook is Sjaak actief betrokken bij onderhoudswerkzaamheden aan het clubgebouw en is hij een trouw lid, blijkt uit de aanwezigheidsstatistieken.

Jordi is op zevenjarige leeftijd begonnen bij Jong Oranje als tambour-maître. Na een aantal jaar begon hij met trompetles binnen de vereniging. Al snel nam Jordi plaats binnen Jong Oranje en na enkele jaren ook bij Oranje. Sinds enkele jaren is Jordi verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de website en is hij de vaste grafisch ontwerper van Oranje.

Aubade

Na het ontbijt werden de uniformen weer aangetrokken en vervolgden Oranje en Jong Oranje hun dag met de aubade. Na de aubade bleef Oranje nog even staan om een bekende in het zonnetje te zetten, namelijk de heer Bennie Wezenberg.
Bennie is een van de grondleggers van de Wezenberg Groep en is inmiddels een trouwe sponsor van Oranje. Vlak voor Koningsdag is Bennie geridderd in de orde van Oranje Nassau. Oranje wil Bennie daarom nogmaals van harte feliciteren met deze welverdiende onderscheiding.

Na een korte ronde over de kleedjesmarkt in IJsselmuiden kwam Oranje weer aan bij het clubgebouw en was het tijd voor de leden om even te rusten en een hapje te eten, want 2 uur later werden de leden al weer verwacht bij de bus om af te reizen naar Drenthe: Taptoe Assen staat voor de deur!

Taptoe Assen

Eenmaal aangekomen op de locatie in Assen, werden we voorzien van een koffie en fris. Complimenten aan de organisatie! Na een klein half uurtje liepen we achter tambour-maître Harold aan om te gaan opwarmen. Na een kleine aanvaring met een plaatselijke bewoner die haar auto niet in kon (sorry…), vertrokken we richting het Koopmansplein om onze show op te voeren. Op een ietwat klein veld, waar we niet al onze figuren voluit konden neerzetten, hebben we een prima Concert’O neergezet. De show werd dan ook beloond door het aanwezige publiek met een luid applaus. Vervolgens vertrokken we weer richting de bus en reden we terug naar IJsselmuiden waar het volgende optreden gepland stond: de straatparade.

De Brug

Elk jaar opnieuw maakt Oranje zijn entree tijdens de straatparade door vanuit IJsselmuiden de IJssel over te steken naar Kampen. Een traditie die inmiddels een begrip is geworden binnen de regio.
Oranje staat klaar op de brug, het verkeerd wordt tegengehouden en alle toeschouwers staan vol verwachting te kijken. Het commando van Harold klinkt: "Band, zet aan!", twee harde klappen van de bassdrum klinken en Prager Gassen wordt ingezet, vol overtuiging en vol van energie, maar toch zo relaxed. Precies zoals deze polka hoort.

Tijdens de straatparade zelf is de energie niet minder. Alle marsen worden vol overtuiging gespeeld en eenmaal teruggekomen bij het vertrekpunt kunnen we terugkijken op een zeer geslaagde straatparade. 

Lampionoptocht

Als allerlaatste van deze zware dag staat de lampionoptocht in IJsselmuiden op het programma. Het is hoorbaar en zichtbaar dat de leden vermoeid zijn, maar de energie is nog aanwezig en ook tijdens dit laatste optreden gaan de leden tot het uiterste. Het hele marsrijtje komt weer voorbij door de straten van ons eigen dorp. Wanneer we de route verlaten en terug lopen naar het gebouw gaat er een zucht door het orkest. Het is klaar. Of... Als laatste toch nog even de Roztoužená Polka. Lekker laag in tempo. Bij aankomst bij het clubgebouw staat het voltallige jeugdorkest te wachten en worden we in de tweede rust gezet. 

Koningsdag 2017 is voorbij.

Boek ons
Boek ons voor uw evenement